Deň zdravia 2017
7. apríla 1948 vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a odvtedy má tento deň prívlastok Svetový deň zdravia.
V rámci ochrany a podpory zdravia naše OZ už tradične v mesiaci apríl organizuje v spolupráci s RÚVZ v Humennom prednášku s besedou, v roku 2017 to konkrétne bolo 6. apríla.
Účastníčky tak mohli využiť aj meranie tlaku a tuku, prípadne objednať sa na ďalšie vyšetrenia s podmienkou nalačno.
Lektorka Mgr. Zlatica Kožinová svoju prednášku rozdelila na dve časti.
Najprv sa venovala téme Svetového dňa zdravia pre rok 2017 - „Depresia – hovorme o nej". Téma poukazuje na fakt, že hoci sa dá liečiť, stále je až päťdesiat percent všetkých prípadov nepodchytených.

Depresia je produktom našej civilizácie. Radí sa medzi vážne stavy našej psychiky, pri ktorých človek trpí dlhotrvajúcimi nepríjemnými náladami. Postihnutý jedinec cíti úzkosť a osamelosť, trpí pocitom neschopnosti a rád sa obviňuje, jeho seba hodnotenie je veľmi nízke, cíti sa unavený a trpí zhoršenou schopnosťou sa sústrediť.
Depresia nie je bežný smútok, treba ju liečiť, v závažných štádiách to sami nezvládnete a dôsledky môžu byť aj fatálne.
Úrad verejného zdravotníctva SR a Liga za duševné zdravie pripravila záujemcom informačné materiály. Pokiaľ ste sa z nejakého dôvodu nezúčastnili na akcii pomôže vám aj posledný dokument o tomto vážnom probléme.
Životné zmeny, ktoré prichádzajú so starnutím, môžu viesť k depresii. Ak sa chcete dozvedieť viac, ako jej predchádzať a liečiť ju vo vyššom veku, čítajte ďalej vo fotogalérii pod článkom!
Našou dohodnutou témou podľa pozvánky bolo ústne zdravie, keďže Svetová organizácia zubných lekárov (FDI) vyhlásila 20. marec za Svetový deň ústneho zdravia s heslom "Zdravé ústa, recept na dlhý život".
Cieľom organizovaných podujatí, teda aj nášho, bolo zvýšiť informovanosť o starostlivosti o chrup pre všetky vekové kategórie s dôrazom na deti a seniorov, keďže aj v tejto oblasti sa menia technológie a dostupné pomôcky.

Zdravie ústnej dutiny je súčasťou zdravia celého tela. Okrem prínosu pre fyzické zdravie zlepšuje aj duševný stav. Ústne zdravie predstavuje zdravé zuby a okolité tkanivá, teda čo najmenej zubných kazov a zdravé ďasná a parodont. Nedostatočná zubná hygiena spôsobuje množstvo problémov, usadenie bakteriálneho povlaku, vznik zubných kazov, gingivitídu a paradontídu. Prevencia týchto ochorení vo veľkej miere závisí od každého jednotlivca a spočíva v správnej hygiene ústnej dutiny. Dôležitým faktorom predchádzania týchto chorôb je aj prevencia vo forme zubno-lekárskych preventívnych prehliadok vrátane návštevy dentálnej hygieničky a správna výživa.
Ako predchádzať zubnému kazu?
- Odstránením baktérií zo zubov - ich správnym čistením :)
Čistením zubov sa zbavujeme bakteriálneho povlaku. Cieľom čistenia zubov je odstraňovať zubný povlak – nie jedlo. Zuby by sa mali čistiť najmenej dva razy denne, ráno po raňajkách a večer pred spaním, zvlášť večer, lebo počas spánku je veľmi znížená ochranná činnosť slín - aj slinné žľazy v noci „spia“. V prípade nedostupnosti zubnej pasty postačí aj čistá voda. Pokiaľ nemáme možnosť vyčistiť si zuby, odporúča sa žuť žuvačky bez cukru.
Akú zubnú kefku, prípadne doplnky, potrebujeme?
- Odporúča sa používanie zubnej kefky s malou, husto osadenou hlavičkou s mäkkými vláknami. Jednoznačne najlepšou a najúčinnejšou kefkou je jednozväzková kefka. Meníme ju v zásade každé dva až tri mesiace (pomôckou môže byť zmena ročného obdobia), je potrebné vymeniť zubnú kefku aj po prekonaní infekcie v ústnej dutine (angína, herpes a pod.).
- Používanie dentálnej nite/medzizubnej kefky je niečo navyše, pretože existuje väčšia šanca, že sa nám podarí odstrániť zvyšky potravín z medzizubných priestorov.
- K najdôležitejším prvkom zubnej pasty patrí fluorid, ktorý brzdí tvorbu kazu, remineralizuje (vytvrdzuje, obnovuje sklovinu) počiatočné zubné kazy a zvyšuje odolnosť skloviny.
- Ústne vody obsahujú účinné látky, ktoré pôsobia proti vzniku zubného kazu, treba si však uvedomiť, že nikdy nenahradia mechanické čistenie zubov.
Aká technika čistenia zubov je správna?
- Čas čistenia viac-menej nehrá žiadnu úlohu (uvádza sa minimálne 3 minúty), dôležitá je kvalita čistenia zubov. Po požití jedál a nápojov by sa malo s čistením zubov nejaký čas počkať (aspoň 30 minút), zvlášť pokiaľ konzumujeme sladké/kyslé jedlo, vtedy kyselina v nich obsiahnutá ničí sklovinu zubov.
- Postup:
- na začiatok čistíme žuvacie plochy všetkých zadných zubov horizontálnym pohybom
- nasleduje čistenie vonkajších plôch všetkých horných zubov - začíname vzadu od posledného zuba a postupne smerujeme dopredu a na druhú stranu
- kefku držíme pod 45° uhlom na hranici ďasna a zuba - jedna polovica štetín hlavičky sa dotýka ďasna, druhá polovica zubov
- kefku ťaháme od ďasna k vrcholu zubov - stieravé pohyby „z červeného na biele“, takýto pohyb zabezpečí najlepšie odstránenie plaku zo zubov, aj z rozhrania ďasno - zub (kefkou netlačíme na zuby silno)
- rovnakým spôsobom vyčistíme aj vnútorné plochy horných zubov
- presunieme sa na dolný rad zubov - vonkajšie a vnútorné plochy
- vypláchneme si ústa čistou vodou
- nasleduje čistenie pomôckami medzizubnej hygieny a výplach ústnou vodou
- Ak si zuby dôkladne nečistíme, vytvára sa na nich zubný povlak. Postupne sa zo slín a z prijímanej potravy začnú do povlaku usádzať minerály a z mäkkého povlaku vzniká zubný kameň. Keď sa zubný kameň včas neodstráni, svojimi ostrými výčnelkami môže chronicky dráždiť ďasno a môžu vzniknúť ďalšie choroby spôsobené povlakom – zápal ďasien.
Súčasťou prednášky boli aj praktické ukážky:

Úloha výživy
Zdravie zubov a ich podporných tkanív priamo súvisí s dobrým stravovaním, preto treba:
- pravidelne prijímať vápnik a vitamíny, prípadne prípravky s obsahom fluóru
- znížiť množstvo cukru v jedle, a najmä znížením frekvencie jeho príjmu (skrytý cukor v nealkoholických nápojoch škodí rovnako)
- piť denne veľa vody
- jesť stravu, ktorá je v surovom stave - zeleninu a ovocie, nakoľko ich štruktúra obsahuje jemné vlákno, ktoré jemne masíruje a čistí zuby
- surové potraviny zvyšujú tvorbu slín, ktoré neutralizujú kyseliny v ústach
- 100% džúsy sa odporúča zmiešať s vodou (po konzumácií napríklad citrusových plodov vypláchnuť ústa čistou vodou, aby kyseliny neoslabovali zubnú sklovinu.
- jedzte klíčky a strukoviny
- jedzte potraviny s vysokým obsahom bielkovín
Dôležité informácie z tejto oblasti sú dostupné aj na www.npz.sk (Národný portál zdravia) v článku Robíte to správne?, ktorého autorkou je Miriam Dibúzová, dipl. d. h.
Obsah prednášky zreprodukovala: D. Pajdlhauserová
Foto zabezpečila: E. Sninská